Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Τι κρύβει η κούρσα ανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο


 του Κώστα Μελά

Κατά πόσο πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι «η ελπίδα ξαναγεννιέται και σύντομα θα αρχίσει η άνοδος»;

Υπάρχουν μικρές θετικές ειδήσεις από το διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και κυρίως αφορούν σε δείκτες οι οποίοι πρωτίστως το ενδιαφέρουν. Παρατηρείται μια σχετική ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά από τις αποφάσεις του Eurogroup και την εκταμίευση των δόσεων. Αυτό αποτυπώνεται :
-           στην έγκριση της δόσης των €4,2 δισ. από το Eurogroup της 13ης Μαίου 2013  σε συνδυασμό με την προκαταρκτική (υπό προϋποθέσεις) έγκριση και της δόσης των €3,2 δισ. του 2ου τριμήνου του 2013  (καθώς και η έγκριση της δόσης των €2,8 δισ. που προηγήθηκε) .
- στη μείωση του κινδύνου της ελληνικής οικονομίας (τα spreads σε επίπεδα χαμηλότερα των 800 μβ για πρώτη φορά από το 2010).
-          Στην  αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολογήσεων Fitch κατά μία θέση στην κλίμακα της, από CCC σε Β-, με σταθερή προοπτική μάλιστα, αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει συντελεστεί τόσο όσον αφορά την δημοσιονομική σύγκλιση όσο και την βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου πληρωμών, της ανταγωνιστικότητας και της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
Βεβαίως όλα αυτά αφορούν στη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και δεν απαντούν στο βασικό ερώτημα: θα ακολουθήσει η πραγματική οικονομία; Διότι αυτό είναι το ζητούμενο Τα στοιχεία που αφορούν στην πραγματική οικονομία συνεχίζουν να είναι απογοητευτικά. Επομένως το μέλλον εξακολουθεί να είναι αβέβαιον.
 Μπορώ να δώσω ένα παράδειγμα: όταν πραγματοποιούνται καλλιστεία ομορφιάς η πρόβλεψη του θεατή για το ποια από τις συναγωνιζόμενες θα λάβει τον τίτλο θα πρέπει να λάβει υπόψη του όχι τη δικιά του προσωπική γνώμη αλλά τη γνώμη της επιτροπής που θα αποφασίσει για αυτό. Η επιτροπή καλλιστείων θα αποφασίσει ανεξάρτητα το τι πιστεύει ο κάθε προσκεκλημένος θεατής. 

 Τι σηματοδοτεί το γεγονός ότι ξένα κεφάλαια ξαναβλέπουν την ελληνική οικονομία, αλλά και δημοσιεύματα εφημερίδων όπως οι Financial Times, που αναφέρονται σε προσδοκία σημαντικών κερδών;

Σημαίνει ότι διαπιστώνουν ευκαιρίες κερδοφορίες σε χρηματιστηριακές ή χρηματοπιστωτικές πράξεις οι οποίες όμως λίγο έχουν να κάνουν προς το παρόν με θετικές επιδράσεις στην πραγματική ελληνική οικονομία. Πρέπει να ξεχωρίσουμε εκείνες τις πράξεις οι οποίες μπορούν να παράγουν βραχυπρόθεσμα οφέλη σε ορισμένους από τις πράξεις που προκαλούν θετικές επιδράσεις γενικότερα και επιπλέον ενσωματώνονται στην εγχώρια οικονομία.
 
Κάποτε λέγαμε πως το χρηματιστήριο είναι ο καθρέπτης της οικονομίας. Τι βάση έχει αυτή η άποψη με βάση τα σημερινά δεδομένα;

Ποτέ το χρηματιστήριο δεν αποτελεί καθρέπτη της οικονομίας μάλιστα στην περίοδο που διανύουμε ,δεδομένου ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες λόγω της ισχύος που διαθέτουν (τεράστια χρηματικά ποσά) μπορούν να παρεμβαίνουν και να οδηγούν τις εξελίξεις σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
 
Τι κρύβει η τελευταία ανοδική τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια βραχυπρόθεσμου κέρδους λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του τρόπου που αυτή πραγματοποιείται. Ξένα κεφάλαια εισρέουν στην ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά με στόχο να εκμεταλλευτούν αυτές τις καταστάσεις. Παράλληλα αυτό το κλίμα έχει ωθήσει και τους εγχώριους μικρομετόχους να συμμετάσχουν με τα γνωστά αποτελέσματα. Υπάρχει αυτή τη στιγμή δυνατότητα αποκόμισης σημαντικών κερδών από βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις.
  
Θα έχει κατά τη γνώμη σας θα υπάρξει συνέχεια ή είναι κάτι συγκυριακό;

Δεν μπορώ να προβώ σε τέτοιου είδους προβλέψεις , αλλά έχω πάντοτε τη γνώμη ότι οι απότομες μεγεθύνσεις εμπεριέχουν και αντίστοιχες προσγειώσεις. Δεν πρόκειται μόνο για υψηλή μεταβλητότητα αλλά και για εκθετικές διακυμάνσεις.
 
Ποιες είναι οι μετοχές στις οποίες θα μπορούσε να τοποθετήσει κανείς με ασφάλεια μέρος των αποταμιεύσεων του;

Οι μετοχές των εταιριών των οποίων τα θεμελιώδη στοιχεία είναι σταθερά και κινούνται σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Ανεξάρτητα του κλίματος που επικρατεί στην οικονομία δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι η ανάλυση και η μελέτη των θεμελιωδών στοιχείων της επιχείρησης κυρίως υπό το πρίσμα των προοπτικών τους θα πρέπει να αποτελεί τη βάση οποιασδήποτε απόφασης.
 
Κατά πόσο η αναβάθμιση κατά μια μονάδα από τη Fitch θα βοηθήσει το χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία γενικότερα;

Η αναβάθμιση σίγουρα βοηθά διότι συμβάλλει στην αύξηση της εμπιστοσύνης. Αν κάποιος ξένος θέλει να επενδύσει στην ελληνική οικονομία τις αναλύσεις αυτών των οίκων θα πρέπει να μελετήσει για να αντιληφθεί την οικονομική κατάσταση της χώρας και για εκτιμήσει το ύψος του κινδύνου χώρας. Η αναβάθμιση ακριβώς αυτό τον κίνδυνο αμβλύνει. Τώρα αυτό μπορεί να βοηθήσει το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά μπορεί να μην βοηθήσει την ελληνική οικονομία αν οι όποιες χρηματιστηριακές κινήσεις δεν μεταφρασθούν σε κινήσεις βοήθειας προς την πραγματική οικονομία. Αυτό είναι το στοίχημα. Άλλωστε το έχουμε ξαναζήσει το συγκεκριμένο σενάριο στην ελληνική οικονομία.